Idéella lotterier

Har du hört talas om ideella lotterier? Faktum är att det i Sverige bara är ideella organisationer som kan få tillstånd av Lotteriinspektionen, vilket krävs för alla lotterier som ska omfatta mer än ett län. Detta gäller förstås alla de stora lotterierna i Sverige, vilket innebär att alla dessa arrangörer är ideella organisationer.

Exempel på kända ideella organisationer som anordnar lotterier

Du kanske inte kommer på några organisationer som arrangerar lotterier när du först tänker på det, men vi är övertygade om att du känner igen många av namnen när du får höra dem.

IOGT-NTO är en välkänd ideell organisation som arbetar med nykterhetsfrågor. De arrangerar även ett känt lotteri, nämligen Miljonlotteriet. På det här lotteriet, som främst spelas i form av skraplotter, kan du bland annat vinna kontanter, bilar, båtar och mycket annat. Överskottet går till IOGT-NTOs verksamhet och används bland annat till sommarläger för barn och ungdomar.ideella lotto

Svenska Postkodföreningen är en annan ideell organisation som ordnar ett lotteri som nog de allra flesta har hört talas om. Det handlar förstås om Postkodlotteriet där du kan följa en del av vinstutdelningen i TV. Här kan du vinna pengar och bilar men även andra saker som böcker, cyklar, textilier och annat spännande. Lotteriet har många förmånstagare, bland annat Friends, Alzheimerfonden, Cancerfonden och Erikshjälpen.

Folkspel är också en ideell organisation som du kanske har hört talas om. Det här är en organisation som äger Bingolotto och Sverigelotten bland andra produkter. Folkspel har bidragit med över 160 miljoner till svenskt föreningsliv.

Spel på lotterier bidrar med positivitet till andra

Att spela på lotterier är roligt och enkelt och det är många som roar sig med detta regelbundet. De flesta gör det förstås i hopp om att vinna stort. Vad som är extra fint är att andra, som inte spelar, också kan få något gott ut av detta. De ideella föreningarna som står bakom de olika lotterierna bidrar nämligen med mycket positivt för väldigt många runtom i landet. Vilka förmånstagarna är varierar från organisation till organisation, men det handlar ofta om barn och ungdomar samt personer som drabbats av olika svåra sjukdomar. Det finns dock otroligt många förmånstagare, vilket innebär att väldigt många människor får ut något gott av allt spel på lotterier som sker i Sverige.

lottospel

Med jämna mellanrum dyker det upp nya lotterier på marknaden. Ibland är det en ideell förening som sedan tidigare arrangerat flera kända lotterier som lägger till ytterligare en produkt i sitt utbud, andra gånger är det en ideell organisation som är ny i lotteribranschen. Oavsett vilket så innebär det mer pengar till behövande organisationer som i sin tur kan bidra till mycket nytta för många personer. Sammanfattningsvis kan sägas att just lotterier och bingospel gör mer nytta för personer än vad de flesta andra spel gör. Enkelheten och snabbheten som ofta ses som stora anledningar till att välja just den här typen av spel är med andra ord inte de enda fördelarna. Att det dessutom går att vinna riktigt stora summor på lotterierna är naturligtvis ett stort plus.